Krémy na tvár

Vytvoril:: Katalin Pénzesová Kategória: Recepty Dátum vytvorenia: 01.06.2015 Návštevy: 2571

30+ denný argánový krém

Množstvo:30 g
Voda:22,5g (cca 22-23ml)
Mastná fáza spolu:7,5g
Pokožka:normálna až suchá
Emulgátor:Emulsan

Opis:

Multifunkčný anti aging krém, najlepšie spôsobí, ak používame po rannom čistení tváre.

Suroviny:

Mastná fázaVodná fáza
I. fáza:II. fáza:III. fázaIV. fáza
3,5 g argánový olej1,5 g bambucké maslo (čistené alebo prírodné)1,5 g glycerín0,5 g vitamín E
1 g fytoskvalen1 štípka kyseliny hyaluronovej5 kvapiek esenciálneho oleja
0,3 g cetylalkoholŠtípka xantánu20 g aloe vera gél6 kvapiek Rokonsalu (konzervačná látka)
1 g Emulsan

Príprava:

Pripravme všetky príslušenstva, dodržme pri príprave hygienu, potom postupne pripravujeme suroviny. Nakoniec hrnček s vodou na vodný kúpeľ.

Suroviny I. fázy navážme do prvého hrnčeka

Suroviny II. Fázy navážme na sklenenú dostičku, tanierik. Buedete pridávať neskoršie.

III. fázu namiešame tak, že najprv navážme glicerín do suchého hrnčeka, potom pridáme kyselinu hyaluronovú a poriadne rozmiešame kým nedostaneme homogénnu zmes. To je dôležité, aby kyselina hyaluronová v práškovej forme sa dostatočne namočila a následne rozpustila. Postupne pridajme aloe vera gél a dobre pomiešajme.

Hrnčeky I. a III. Fázy dajme do vodného kúpeľa a ohrievajme, kým mastná fáza (I.) sa úplne roztaví. Vtedy ich vyberme z kúpeľa.

K mastnej fáze I. teraz pridajme navážené suroviny fázy II. Miešame dovtedy, kým bambucké maslo sa roztaví úplne a potom pridajme xantán..

Teraz emulgujeme takým spôsobom, že ešte teplú vodnú fázu III. nalejeme do pripravenej mastnej fázy (I.+II) a začneme ihneď miešať (najlepšie malým ručným mixérom) Miešame cca 4 minúty, kým emulzia bude homogénna a bez peny.

Keď naša zmes a vychladila na telesnú teplotu (vieme už chytiť rukou) tak postupne pridáme po jednom suroviny z IV. fázy. Dávajme si pozor, aby sme do denného krému nevyrbali fotosenzibilne esenciálne oleje (ako bergamot a iné citrusové oleje)

Krém na tvár na suchú pokožku

Hmotnosť:30 g
Mastná fáza:7,8g            
Emulgátor:Emulsan
Pokožka:suchá/veľmi suchá/psioráza

Opis:

vynikajúci krém na suchú pokožku. použité oleje môžete ináč kombinovať, ale dbajte na to, aby krém zanechal svoju funkciu - aby ošetroval suchú pokožku.

Mastná fázaVodná fáza
I. fázaII. fázaIII. fázaIV. fáza
1 g jojobový olej1,5 g bambucké maslo resp kakaové maslo19 g voda, aloe vera alebo bylinný destilát1 g vitamín E
1 g mandľový olej1 g olej zo šípkovej ruže2 g glycerín5 kvapiek esenciálneho oleja
1 g fytoskvalen1 kvapka kyseliny mliečnej
1,2 g Emulsan6 kvapiek Rokonsal (konzervačná látka)

Príprava:

Hygienicky pripravme hrnčeky, všetky príslušenstvá a hrniec s vodou na vodný kúpeľ.

Suroviny z I.fázy dajme do jedného hrnčeku a suroviny III. fázy do druhého.

Suroviny II. fázy pripravme zvlášť, budeme pridávať neskoršie.

Hrnčeky so surovinam fázy I. a III. dajme do vodného kúpeľa a ohrievame dovtedy, kým zložky mastnej fázy sa roztopia úplne a zmes bude homogénna. Potom vyberme z vodného kúpeľa obidve hrnčeky.

Miešajme mastnú fázu, tým ochladzujme a keď sa už trošku ochladil, pridajme suroviny II.fázy a miešajme dovtedy, kým sa neroztavia úplne. Najprv pridajme maslá až potom olej zo šípkovej ruže.

Teraz emulgujeme fázy tak, že vodnú fázu III. nalejeme do mastnej fázy (I.a II.) a začneme miešať (ideálne s ručným mixérom). Miešame cca 4 minúty a potom pridáme zmes do studenej vody. Keď sa ochladí na príjemnú telesnú teplotu, postupne, po jednom pridáme surivy IV. fázy. Miešajme trošku a krém je hotový.

 

Variácie:

  1. Pridajme vitamíny, konkrétne pre tento recept odporúčame 1-1,5g panthenolu. V tomto prípade používajme o 1-1,5g menej vody. S panthenolom získame protizápolný účinok
  2. Kyselinou hyaluronovou: Pridajme stípku (0,1-0,2% z celého množstva krému, tj. 0,03-0,06g/30g) kyseliny hyaluronovej do malého hrnčeka a s glycerínom z receptu nakvapkajme na prášok toľko, aby sme mohli obidve látky pomiešať. Glycerín, ktorý nám ostal, pridajme do vodnej fázy. Zmes kyseliny hyaluronovej a glicerínu pridajme do vodnej fázy keď vybereme  vodnú fázu z kúpeľa. Dôkladne premiešajme, až potom pridajme vodnú fázu do mastnej fázy.
  3. Pre veľmi suchú pokožku pridajme štípku (0,5g) avocadinu alebo avokádový olej do fázy I. O toľko menej pridajme bambucké maslo.

 

Alkoholická konzervácia:

Môžeme náš krém konzervovať namiesto Rokonsalu alkoholom.  Recept sa modifikuje nasledovne:

  •  50%-ný alkohol/tinktúra: 6 g alkoholu a 13 g vody.
  •  70%-os alkohol/tinktúra: 4 g alkoholu a 15 g vody.

 

Alkohol/tinktúru pridajme len vtedy, keď emulzia už je ochladená na príjemnú telesnú teplotu. V opačnom prípade sa vyparý a svoju úlohu nesplní.

Najnovšierecepty

hore