TOP esenciálne oleje na harmonizáciu celého tela a mysle

Vytvoril:: Katalin Pénzesová Kategória: BLOG Dátum vytvorenia: 11.02.2021 Návštevy: 1321

       V týchto neistých a stresujúcich časoch je priam nutné posilniť nielen telesné, ale aj naše duševné i psychické zdravie. Esenciálne oleje svojimi aromaterapeutickými účinkami nás privedú do rovnováhy a posilnia naše energetické centrá v tele, teda čakry, cez ktoré prúdi životná energia. Máme ich až sedem. Na všetky pôsobia iné vône a esencie. Aby sme sa cítili vyrovnane, šťastne a zdravo musia fungovať všetky centrá správne. Preto je veľmi dôležité, aby sme im venovali dostatočnú pozornosť.

Prinášame vám výber esenciálnych olejov na posilnenie jednotlivých čakier.

  1. Koreňová čakra (Muladhara) 

Bojujete so strachom? Viete, že tým blokuje koreňovú čakru? To zas môže spôsobiť ľadvinové kamene, zápchy, hemoroidy, studené neprekrvené prsty na nohách a rukách, zápaly močového mechúra či impotenciu. Spája sa so schopnosťami prežiť, eliminovať všetko, čo nás trápi a osvojiť si to, čo nás napĺňa. Harmonizuje sa s červenou farbou, ako sú červené minerálne kamene, červeným ovocím alebo zeleninou, dokonca aj červeným oblečením či pozorovaním západu slnka.

Vhodnými sú aj esenciálne oleje:

  • Cédrové drevo - Jej vôňa znižuje nervové napätie a rozptyľuje hnev a strach. Podporuje pocit nezávislosti a rozhodnutosti.
  • Klinček - Pomáha nájsť si vnútornú rovnováhu a dodáva väčšiu odvahu.
  • Tymián - Má oživujúci účinok, čím znižuje ospalosť. Je vynikajúci aj na zlepšenie pamäte i koncentrácie.

Esenciálne oleje na 1.čakru

  1.       Sakrálna čakra (Svadhisthana)

Chceli by ste mať život v rovnováhe? Vyrovnajte si druhú čakru. Spája sa s našou sexualitou, tvorivosťou, vášňou a schopnosťou užívať si. Je blokovaná vinou, ktorá môže spôsobiť choroby a problémy spojené s bolestivou menštruáciou, predmenštruačným syndrómom, cystou na vaječníkoch, endometriózou, chorobami miešky a prostaty, prípadne s problémom erekcie. Harmonizovať ju môžete oranžovou farbou a pozorovaním svitu mesiace.

Vhodnými sú aj esenciálne oleje:

  • Škorica – Odporúča sa najmä pri vyčerpanosti, nervozite a depresií. Má povzbudzujúce účinky, a tiež znižuje strach z odmietnutia. 
  • Ylang Ylang - Je výborný proti depresií, hnevu, strachu a frustrácii, ktoré sú často prekážkou pri meditácií či uzdravení sa. Dokáže nás priviesť do relaxačnej nálady a vytvára pocit pokoja.
  • Sladký pomaranč - Jeho vôňa má upokojujúce účinky, ktoré nás dokážu udržať v rovnováhe. Vhodný najmä pre tých, ktorým chýba sebadôvera a všetko berú príliš vážne.

Esenciáln oleje na 2.čakru 

3.    Čakra Solar plexus (Manipura) 

Prihovára sa vám vaša intuícia? Kladiete si otázku, či je to možné? Áno, je. Pre fungovanie tejto čakry je veľmi dôležitá harmónia, aby sme dokázali zvládnuť všetky prekážky.  Je blokovaná hanbou, kvôli čomu sme často v strese a bojíme sa zlyhania. Zo zdravotného hľadiska jej blokácia môže spôsobiť choroby, ako cukrovka, záha, choroby pečene, žlčníkové kamene, žalúdkové vredy alebo problémy tráviaceho systému. Harmonizovať túto čakru môžeme žltou farbou alebo pobytom na slnku.

Vhodnými esenciálnymi olejmi sú:

  • Bergamot - Ak máte blízko k nervovému zrúteniu Bergamot vás upokojí a obnoví sebadôveru.
  • Rozmarín - Považuje sa za psychického ochrancu. Dokáže obnoviť nadšenie, posilniť sebavedomie, koncentráciu a dôveru.
  • Citrón - Pomôže vám vyrovnať sa so spomienkami, popritom podporí koncentráciu a povzbudí vás.  Jeho osviežujúca vôňa očistí myseľ a rozjasní ducha.

Esenciálne oleje na 3.čakru

  1.    Srdcová čakra (Anahata) 

Milujte seba a rozdávajte lásku ľuďom vo vašom okolí. Vyžeňte nenávisť a negatívne pocity zo svojho srdca. Táto čakra sa spája s pocitmi vďačnosti, trpezlivosti, lásky a súcitu.  Je blokovaná smútkom v dôsledku, čoho vyvoláva srdcovo-cievne problémy, cievne choroby, psychické problémy, úzkosť. Harmonizuje ju zelená farba, pobyt na čerstvom vzduchu v prírode či v lese.

Vhodnými esenciálnymi olejmi sú:

  • Geránium - Pomôže pri úzkosti, psychickom napätí a uvoľnení sa. Zlepšuje náladu a upokojuje myseľ.
  • Jazmín - Posilňuje plodnosť u mužov, yvoláva pocit optimizmu, sebadôvery, pomáha uvoľňovať napätie a strach.
  • Ruža - Jej vôňa má blahodárny účinok na dobrú náladu, pritom znižuje pocit frustrácie, žiarlivosti i urazenosti.

Esenciálne oleje na 4.čakru

  1.    Krčná čakra (Vishuddha) 

Pri tejto čakre je veľmi dôležitá komunikácia a úprimnosť. Na to, aby sme mohli hovoriť jasne a vyjadrovať sa musí byť v harmónií, inak dochádza k jej blokácií.  Následkami blokácie sú zapálené krčné mandle, bolesti zubov, astma, zvýšená činnosť štítnej žľazy, bolesti v krku alebo afty. Harmonizovať ju možno svetlomodrou farbou, pozorovaním neba a žblnkotom vĺn.

Vhodnými esenciálnymi olejmi sú:

  • Eukalyptus - Jeho vôňa vás osvieži a oživí, dostane vás do rovnováhy. Je výborný na prečistenie myšlienok.
  • Šalvia muškátová - Prečisťuje miesto, kde je cítiť negatívne energie, hlavne, ak tam došlo ku konfliktu. Zmierňuje depresiu a upokojuje.
  • Čajovník - Pomáha vytvárať zdravé a nové spojenia, predtým však prečisťuje negatívnu energetickú záťaž. Zvyšuje sebadôveru a istotu.

 Esenciálne oleje na 5.čakru

  1.    Čelová čakra – tretie oko (Ajna) 

Vedeli ste, že vďaka tretiemu oku vidíme realitu takú, aká je? Práve preto je sídlom vyšších duchovných síl, intelektu a intuície. Disharmónia tejto čakry môže viesť k prílišnému sústredeniu sa na materiálne veci a materiálny spôsobu života. Pri jej nesprávnom fungovaní nastávajú nočné mory. Je blokovaná ilúziou. Zapríčiňuje bolesti hlavy, problémy so zrakom a dutinami, výtok z nosa, migréna a zelený zákal. Posilniť a harmonizovať ju môžeme tmavomodrou alebo indigovo modrou farbou.

Vhodnými esenciálnymi olejmi sú:

  • Mäta - Pomáha odolávať negatívnym myšlienkam, napätiu a strachu. Zvyšuje koncentráciu a pocit prijatia.
  • Levanduľa - Zachováva telesnú a duševnú pohodu. Pomáha zbavovať sa stresu, podráždenosti, depresie a úzkosti. 
  • Borovica lesná - Zmierňuje psychický stres a úzkosť. Jeho vôňa pôsobí sviežo pri duševnej alebo fyzickej vyčerpanosti.

Esenciálne oleje na 6.čakru

  1.    Korunná čakra (Sahasrara)

Pociťujete, že nie ste spokojný aj, keď vám všetko vychádza podľa plánu? Môže za to zatvorená siedma čakra, preto je potrebné, aby bola v harmónií.  Považuje sa za sídlo dokonalosti v človeku. Spája sa s ňou schopnosť zmierenia a cítenia nekonečnosti. Táto čakra nie je priamo blokovaná je buď viac, alebo menej vyvinutá. Podporiť sa ju dá fialovou alebo bielou farbou, relaxáciou a meditáciou.

Vhodnými esenciálnymi olejmi sú:

  • Myrha -  Vhodný najmä pre tých, ktorí trpia úzkosťou, starosťami či nepozornosťou. Je aj vynikajúcou meditačnou pomôckou.
  • Pomarančový kvet - V prípade, ak ste v šokovom stave pomôže vám upokojiť sa. Znižuje a upokojuje emocionálne rozrušenie.
  • Kadidlo - Jeho vôňa dodáva silu, ktorý pomáha zbaviť sa stresu, nervového napätia, starostí a duševnej úzkosti.

Esenciálne oleje na 7.čakru

Najnovšierecepty

hore