Bohovský Bergamot

Vytvoril:: Katalin Pénzesová Kategória: BLOG Dátum vytvorenia: 05.05.2022 Návštevy: 167

Viete všetko o bergamote? Poznáte jej blahodarné účinky?
Prečítajte si náš blogový príspevok a zistite všetko o tejto čarovnej rastline, ktorá je taká výnimočná a pre Herbsgarden veľmi obľúbená z hľadiska aktívnych zložiek.


 - Bergamot je strom, ktorý dorastá do výšky 4-10 metrov krížením citrónov a horkých pomarančov. Patrí do čeľade rutovitých a jeho pôvod možno hľadať v tropických oblastiach Ázie. Pokusy o pestovanie v iných častiach sveta väčšinou zlyhali a dnes sa pestujú na Pobreží Slonoviny v Afrike, a talianskej Kalábrii a na Sicílii. Je to zelený alebo žltý citrus pripomínajúci pomaranč, no ide o veľmi cenný „poklad“, keďže bergamotový esenciálny olej pripomínajúci čerstvé, osviežujúce ovocie sa získava z kôry plodov lisovaním za studena. Esenciálny olej sa zvyčajne získava z nezrelých alebo aj zrelých plodov bergamotového stromu v relatívne malom výťažku 0,5 % (z tisíc kusov bergamotových plodov možno extrahovať asi 900 ml esenciálneho oleja), preto je taký cenný.

Odkiaľ pochádza názov „bergamot“?
 - Názory na pôvod názvu „bergamot“ sú stále rozdielne. Podľa jedného presvedčenia možno toto slovo odvodiť z tureckého výrazu „beg-ar-mudu“, čo znamená „hruška princa“. Iní hovoria, že meno dostal podľa názvu mesta Bergamo v severnom Taliansku, pretože práve toto mesto bolo pôvodne centrom italského obchodovania a výroby esenciálneho oleja. Podľa ďalšej poviedky ho do Talianska priniesol Krištof Kolumbus z Kanárskych ostrovoch, kde bol natívnym stromom . Do povedomia verejnosti sa zapísal ako obľúbený taliansky výrobok.

 

Citrus Bergamia - omamná, očarujúca, opojná vôňa
 - V roku 1742 si Gipvanni Maria Farina otvoril svoj obchod v Kolíne nad Rýnom, kde začal predávať kolínsku vodu eau de Cologne, ktorej jednou z hlavných zložiek je podmanivá vôňa bergamotu. Bergamot sa nachádza nielen v najslávnejšej kolínskej vode na svete, ale aj v nespočetných likéroch a dokonca aj v slávnom čaji Earl Grey. Má široké využitie po celom svete: je obľúbenou surovinou od potravinárskeho priemyslu až po kozmetický a parfumérsky priemysel.

Priaznivé účinky bergamotového oleja v starostlivosti o pleť
 - Jednou z dôležitých oblastí použitia bergamotového oleja je starostlivosť o pleť, ktorá sa používa predovšetkým ako prísada do kozmetických produktov, nakoľko výborne ošetruje aknóznu pleť a má veľmi dobrý účinok na mastnú pleťDezinfikuje a regeneruje, napína a čistí pokožku. Je jednou z obľúbených zložiek prípravkov vhodných na zníženie napätého pocitu spôsobeného zápalom v mieste bodnutia hmyzom a tiež podporuje hojenie rán a poranení.

 - Bergamotový esenciálny olej rozveselí, osvieži, povzbudí telo aj myseľ, zaženie zlú náladu, strach a úzkosť, uvoľňuje stres a napätie. Vyvoláva pocit radosti a napĺňa dušu šťastím. Pomáha pri koncentrácii a má dobrý vplyv na zmeny nálad. Zlepšuje tiež poruchy spánku a dýchacie ťažkosti. Upozornenie: Môže vyvolať fototoxickú reakciu – pokožka bude senzitívna na slnečné žiarenie. 

Najnovšierecepty

hore